Oral / Redacció 6


anar a GastrotecaAquest és un altre enllaç que teniu al peu del blog. Es tracta d’una pàgina de notícies, recomanacions, rutes,… i receptes que promocionen i donen a conèixer els menjars, les tradicions culinàries i els llocs que es dediquen a la restauració. M’agradaria poder incloure una pàgina semblant de València, però no n’he trobada cap o estaven en castellà. Si algú en sap alguna, que me la faça arribar perquè la incloem al blog.
Aquesta pàgina és interessant per a tots els nivells de la JQCV, tant per a l’oral, l’elemental i el mitjà com per al superior. Fixeu-vos en el vocabulari i en els verbs.

Arròs a banda

Arròs a banda

Ingredients:

  • 400 g – Arròs
  • 1 kg – Peix variat
  • 2 – Cebes
  • 2 – Tomàquets
  • 3 grans – All
  • 1 culleradeta – Pebre vermell
  • 1 kg – Creïlles
  • Oli
  • Sal
  • Aigua

 

Preparació:

En una olla feu un sofregit amb la ceba, el alls i els tomàquets.
Quan sigui ben fosc afegiu-hi el pebre vermell.
Doneu-hi unes voltes i afegiu-hi aigua.
Quan arrenqui el bull afegiu-hi les creïlles i després de 5 minuts el peix.
Quan estigui tot cuit, coleu el brou.
En una cassola amb oli calent hi rossegeu l’arròs.
Quan comenci a torrar-se, afegiu-hi un litre del brou de peix bullint.
Deixeu que es cogui uns 18 minuts aproximadament, els 5 primers a foc fort, després abaixeu el foc fins que l’arròs sigui cuit.

Variacions:
En lloc de fer el sofregit, es pot fer una picada amb nyora, llesques de pa, alls i tomàquets, tot fregit, picat al morter i desfet amb una mica d’aigua.
Tant l’arròs com l’olla de peix es poden acompanyar d’allioli.
Es pot afegir allioli negat amb el brou.

Comentaris:
El peix pot ser escórpora, gallineta, congre, rap, aranya, etc., segons comarca i mercat.

Cigrons a la catalana

Cigrons a la catalana

Ingredients:

  • 800 g – Cigrons bullits
  • 1 – Ceba trinxada
  • 2 – Tomàquets madurs
  • 2 – Ous durs
  • 1 got – Vi ranci
  • Brou de bullir els cigrons
  • PER FER LA PICADA
  • Un grapadet d’ametlles
  • 1 – Galeta
  • All
  • Julivert

 

Preparació:

Elaboració:
Feu un sofregit amb la ceba i el tomàquet en una cassola.
Quan sigui confitat poseu-hi el vi ranci i deixeu-lo reduir. Afegiu-hi la picada deixatada amb una mica d’aigua, els cigrons i una mica del seu brou, de manera que els cobreixi lleugerament.
Al final, tireu-hi els ous durs partits.

Variacions:
S’hi pot afegir bacallà, prèviament saltat a la paella.
S’hi poden afegir panses prèviament remullades.

Conill amb peres i naps

Conill amb peres i naps

Ingredients:

  • 1 – Conill
  • 2 – Peres partides
  • 200 g – Naps
  • 1 – Ceba trinxada
  • 1 – Pastanaga tallada a trossos petits
  • 2 – Porros tallats a trossos petits
  • 3 – Tomàquets trinxats
  • 1 cabeça – Alls
  • Manat d’herbes (orenga, llorer, farigola)
  • 1 cullerada – Farina
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • Aigua

 

Preparació:

Enrossiu els trossos de conill salpebrats i reserveu-los.
Feu un sofregit amb la ceba, la pastanaga, els porros, els tomàquets i el manat d’herbes.
Afegiu-hi el conill i la farina, i deixeu-ho coure uns minuts.
Feu-hi la reducció del vi.
Mulleu-ho amb una mica d’aigua i deixeu-ho coure.
Bulliu, enfarineu i fregiu les peres i els naps.
Afegiu-los a la cassola una estona abans d’acabar la cocció.

Variacions:
Es pot fer només amb peres (conill amb peres).
Es pot fer amb raïm (vegeu conill amb raïm), amb prunes o amb magranes, en comptes de les peres i els naps.
Hi ha qui hi afegeix una picada d’all, julivert i galeta.
Es pot mullar amb brou en lloc d’aigua.

Trumfada

Trumfada

Ingredients:

  • 1 ½ kg – Creïlles
  • 1/2 l – Llet
  • sal
  • aigua

 

Preparació:

Bulliu les creïlles esbocinades.
Escorreu-les i aixafeu-les amb una forquilla.
Incorporeu-hi la llet fins que agafi la consistència adequada.

Variacions:
Es poden bullir les patates senceres amb pell.
Es pot fregir un tall de cansalada i tirar el suc per sobre de la trumfada.
S’hi pot afegir mantega.

2 Respostes to “Oral / Redacció 6”

  1. Silvana Nunes .'. Says:

    Na intenção de divulgar o meu trabalho, cheguei até aqui. Aproveito para convidar a conhecer FOI DESSE JEITO QUE EU OUVI DIZER…em http://www.silnunesprof.blogspot.com
    Se você gosta de histórias, garanto que vai gostar.
    Saudações Florestais !

  2. Salvador Josep Says:

    Gràcies per la informació


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: